
Fixa fasaden - råd och tips
Måla om huset som ett proffs och slipp göra om jobbet snart igen. Här är fasadexperten Ludvig Nilssons bästa råd för en lyckad fasadmålning.
Den vackra, svarta träfasaden reser sig hög mot den blå himlen och står stark mot de salta vindarna som sveper in från havet nedanför. Huset i Vejbystrand är målat med halvblank fasadfärg, en färg som numera finns även i ett populärt helmatt alternativ – och är lika hållbart.
– Matt är helrätt för fasaden just nu, konstaterar Coloramas fasadexpert Ludvig Nilsson. Men självklart sänker närheten till havet färgens livslängd. Det här läget ger cirka 8 års hållbarhet. Annars håller det i 10–12 år.
Och ju mörkare eller mer kulört färg fasaden har, desto kortare livslängd. Men vill man ha det praktiskt eller snyggt? säger Ludvig som själv uppskattar den svarta hustrenden. Han driver Coloramabutiken i Helsingborg och är en av företagets många fasadexperter som anlitas för alla typer av fasadfrågor.
Ofta har kunderna frågor om vilken kulör som passar bäst när det är dags att måla om. – Bäst är att utgå från när huset är byggt. Vilken tid kommer det ifrån och vilka färger gällde då? Ett hus blir alltid snyggt i tidsenliga färger. Visst är det kul att göra något annorlunda och spännande, men du ska ju antagligen ha huset ett tag. Vill du verkligen göra något annorlunda kan du ju göra det i detaljerna som går lättare att måla om igen, säger Ludvig.
Viktigt med fasadtvätt
En viktig sak som många missar är hur viktig tvätt av fasaden är. – Du bör tvätta huset vartannat år. När huset är smutsigt får alger och mögel fortare fäste. Många vill inte tvätta huset, men alger och mögel kan växa igenom den nya färgen. Och du måste få bort dem på djupet. Roten till algerna sitter kvar och de kommer snabbt tillbaka om man inte använder ett bra mögeltvättmedel.
Ta reda på vad som finns under
En annan fråga många kunder ställer är vad huset är målat med för typ av färger och vad man i så fall kan måla ovanpå. – Det är viktigt att man tar reda på vad som finns under. Är du osäker kan du ta hjälp av oss i butiken.
Vi har haft några exempel där kunden målat mörk färg på tidigare målad linoljefärg och det blivit blåsbildning. Då har fasaden blivit väldigt varm i solen och linoljan vill ”krypa” upp till ytan och bildar mängder av bubblor. Enklast är kanske att fortsätta med linoljefärg, menar Ludvig, även om man ändå inte kan ge några garantier för att det inte blir blåsbildning.
Normalt föreslår han inte linoljefärg som fasadfärg, annat än till K-märkta hus och äldre fastigheter som kräver det av bevarandeskäl. – Bäst hållbarhet i dag har akrylat- och hybridfärgerna.
Målarväder
Rätta tiden att måla – här i Skåne i alla fall – är från april/maj till september, säger han. – Men de flesta har bara tid under sommarsemestern. Då får man tänka på att inte måla i direkt solljus, för då torkar färgen på ytan först, i stället för inifrån och ut.
Att välja rätt fasadkulör och färg är dock sekundärt i fasadvärlden – Ludvig råder alla hobbymålare att göra ett rejält grundarbete. – Bra grundarbete förlänger livstiden så du inte behöver göra om jobbet på länge. Planera noga så att du vet att du har tid att avsluta målningsjobbet. Och kom ihåg: ta inga genvägar.
3 vanliga misstag
- Fukt går lätt upp i ändträ nertill och röta sprider sig. Grundolja först, var noga under också. Sedan grundfärg och två lager täckfärg. Samma med skarvar.
- När fasaden värms upp uppstår sprickor. Måla med täckfärg.
- Rost från spikar undviker du om du slipar ner färgen till spikhuvudet och sedan grundmålar.
Gör en fasadanalys!
Våra fasadexperter vet allt om hur olika fasader beter sig och påverkas av väder och vind. Vid ett hembesök kan de besiktiga och analysera din fasads tillstånd.
Fasadexperten sammanfattar sin analys i ett protokoll och tar fram en åtgärdsplan, samt rekommenderar lämplig färg. Med åtgärdsplanen i handen, väljer du sedan om du vill göra arbetet själv eller anlita en hantverkare.