Liten guide till fem vanliga träfärger
Dags att måla om huset - men med vad?
Vilken färgtyp du ska använda beror på vilket slutresultat du önskar dig, men ibland kan underlaget som ska målas sätta begränsningar.
Akrylatfärg
Den vanligaste moderna fasadfärgen. Av alla utomhusfärger är det den som kräver minst underhåll eftersom den varken kritar eller krackelerar. Den torkar snabbt och håller också kulören mycket bra. Akrylatfärgen är lätt att stryka på och när den torkat får den en fyllig yta. Bindemedlet används framför allt i täckfärger. Akrylatfärger som regel vattenburna, vilket gör att du och miljön slipper lösningsmedel. Även verktygen du har målat med kan rengöras med vatten. Färgen är lättstruken, torkar snabbt och är väderbeständig.
Måla inte direkt på utvändigt obehandlat trä. Grundmålning krävs för ett bra fuktskydd och rötskydd/svampskydd. Kan målas på nytt och tidigare målat trä utomhus, dock inte på slamfärg som är dåligt bunden, och kräver ett gediget förarbete före målning, samt linoljefärg eftersom det finns risk för linoljeblåsor. Blåsbildningen uppstår på grund av linoljans instabilitet i närvaro av vatten.
Alkydoljefärg
Färgen har alkydolja som huvudbindemedel. Alkyd framställs av vegetabiliska oljor, alkohol och flervärdig syra. Är ofta vattenburen numera, men lacknafta-lösta varianter förekommer.
Oljefärg/alkydoljefärg passar lika bra på träfasader som på knutar, foder och vindskivor. Även snickerier som till exempel staket och fönster samt rostskyddat järn kan målas med alkydoljefärg. När färgen torkat får den en fyllig och vattenavvisande yta. Färgtypen kritar efter ett antal år vilket ger en matt och något blekare yta. Alkydolja användas i alla färgtyper: lasyrer, täcklasyrer och täckfärger. Kan målas på nytt och tidigare målat trä, ska dock inte målas på akrylat-, slam- eller linoljefärg.
Innan du täckmålar ska du grundolja och grundmåla om det är obehandlat trä.
Lasyrfärg
En färg med låg pigmenthalt och låg täckförmåga, vilket gör att den blir genomskinlig och tydligt visar träets struktur. Kulören bestäms av lasyrens kulör i samspel med träets egen kulör. Täcklasyr innehåller mer pigment så att träytan täcks, men visar fortfarande tydligt träets struktur. Den stora skillnaden mot en lasyr är att kulören helt bestäms av färgen. Träets kulör täcks helt över.
Finns som hybrid, alkyd- och oljelasyr (se ovan egenskaper).
Behandlingen blir mer och mer täckande för varje gång ytan laseras. Kan målas på trä utomhus, nytt både obehandlat trä och tryckimpregnerat, samt tidigare laserat. Täcklasyr kan dessutom användas på tidigare täcklaserade ytor, men inte på täckfärgsmålade ytor.
Slamfärg
Slamfärg består förutom vatten vanligtvis av pigment, vetemjöl, järnvitriol, såpa och lite linolja för att förstärka färgen. Förr blandades nästan vad som helst i för att förstärka färgen – grisblod, sillake, urin eller tjära. Kan målas på nytt trä och tidigare slamfärgsmålade ytor.
Ger ett matt och klassiskt utseende med enkelt underhåll. Måla alltid i tunna lager. Kan inte målas på hyvlat trä och grundat trä.
Linoljefärg
Här är linolja bindemedlet. Innehåller till största delen linfröolja, men ofta även zinkoxid och titandioxid. Färgen torkar långsamt och glansen mattas ner över tid, till det klassiska utseendet på svenska trähus. Kan målas på tidigare oljefärgsmålat eller oljat trä. Måla alltid i tunna lager och låt färgen torka mellan gångerna - även om det tar tid.
Vill du ha vår experthjälp för att ta reda på vilken färg din fasad har? Kontakta en av våra fasadexperter.
19 produkter