Äntligen dags att måla
Efter underarbete och rengöring av fasaden är det äntligen dags att måla ditt hus i önskad kulör.
Men innan man kan komma igång med målning är det viktigt att ha koll på väder och vind så att färgen får bästa möjliga förutsättningar att fästa och skydda din fasad.
Det finns ett antal kriterier som behöver uppfyllas för att du ska få klartecken att börja måla. Och de har alla med vädret att göra:
- Under dygnet man målar får temperaturen inte understiga sju grader.
- Luftfuktigheten får inte vara högre än 85%. Eller under 40%.
- Det får inte regna.
- Måla inte i direkt solljus.
- Undvik dagar med dagg (på morgon eller kväll).
Den optimala vädret för målning utomhus är en lätt mulen dag som är torr och vindstilla med en dagstemperatur på 20-23 grader. Den ideala relativa luftfuktigheten (RH) är 60%. Fuktkvoten i träet du ska måla får inte överstiga 16%. Det kontrollerar du enkelt med en fuktmätare. Om du inte vill köpa en fråga din närmaste Coloramabutik som ofta har en för utlåning.
För att få lite hjälp på traven till ett perfekt slutresultat boka gärna ett hembesök av en av våra kunniga fasadexperter för en analys av din fasad. De rekommenderar dig lämpliga åtgärder och produkter, men kan även hjälpa dig med färgsättning om du går i tankar att uppdatera din fasads utseende. Boka en fasadexpert här.
Vill du hjälp med ditt måleriprojekt? Läs mer om tjänsten fasadexperten för att få tips på lämpliga åtgärder och produkter.
Dags att måla
Täck över
Inled med att täcka över allt det du inte vill ha färgstänk på, till exempel på husgrunden, snickerier, ventiler, fönster, rabatter osv.
Grundolja
Börja med att förbehandla allt ändträ och måla panelskarvarna och utsatta partier som vindskivor med grund- eller impregneringsolja. Samma sak gäller nya trärena partier. Olja även över eventuella spikskallar. Oljan skapar en vattenavvisande miljö i träet och skyddar mot svampangrepp.
Grundmålning
Alla omålade ytor ska därefter målas med grundfärg. Den ger fasadfärgen bra fäste, skyddar träet ytterligare mot fukt och är dessutom ett skydd mot UV-strålning av träet. Vanligtvis räcker det med att grundmåla de renskrapade områdena men om din gamla fasadfärg är i dåligt skick så behöver även de “färgade” ytorna målas med grundfärg. Och om den gamla färgen är en alkyd- eller oljefärg så ska den alltid grundmålas.
Täckmåla
Först ut målar du taksprång och vindskivor. Eftersom de sitter högt så riskerar det att droppa ner på fasaden. Därefter är det dags för själva fasaden. Sist ut tar du hand om de övriga snickerierna, som exempelvis foder, karmar och knutar. Akrylatfärg och alkydoljefärg målas i två lager, linoljefärg ofta i tre lager och slamfärg i ett. Försök att så noga du kan följa färgtillverkarens instruktioner om hur mycket färg du ska stryka per ytenhet. På det sättet får du precis rätt tjocklek på färglagren.
Först målar du taksprång och vindskivor. Eftersom de sitter högt så riskerar det att droppa ner på fasaden.
Först målar du taksprång och vindskivor. Eftersom de sitter högt så riskerar det att droppa ner på fasaden.
Vill du ha hjälp med ditt måleriprojekt? Läs mer om tjänsten fasadexperten för att få tips på lämpliga åtgärder och produkter.